Kralj fudbalskih transfera: Za mjesec zaradio kao i Ronaldo u godinu dana

  •  
  •  
  •  

Što mislite, koliko zarađuju fudbalski menadžeri?

Odgovor na pitanje koliko bi, barem otprilike, mogao na nekakvoj tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi uprihoditi Mino Raiola pokušali su dati mnogi, ali ni takvima koji su mu po vokaciji puno bliže, to nije uspjelo. Poznato je da je zbog svog statusa “supermenadžera” on planetarno najbolji u tom poslu, a o njegovoj imovini, kako pokretnoj tako i nepokretnoj puno se priča i piše otkako je došao u prvi plan.

Kralj modernog nogometa pod svojom kapom ima samo najbolje nogometaše na svijetu. Ibrahimović, Pogba, De Ligt, Balotelli, Donnarumma, Lozano, sinovi legendi Thurama i Kluiverta samo su neki od igrača za čije karijere brine ovaj 53-godišnji nogometni mogul.

Njegova su omiljena godišnja doba ljeto i zima. Tada, kroz siječanj, srpanj i kolovoz Raiola na prijelaznim rokovima zgrće milijune. Postoji podatak da je u ljeto 2018. godine na provizijama za transfere njegovih štićenika uzeo 31 milijun eura. Za usporedbu, to je mnogo više no što je u jednoj godini zaradio Cristiano Ronaldo u Juventusu, pošto je njegova godišnja plaća tada iznosila tek nešto manje od 22 milijuna eura.

Raiola je rođen u Italiji, ali se s obitelji ubrzo nakon rođenja preselio u Nizozemsku. Otac mu je tamo, u Haarlemu bio vlasnik pizzerije, a on je kao mladić ondje počeo na pranju posuđa. Završio je pravni fakultet, a izvrsno govori čak sedam jezika. Prvi veliki transfer bio mu je onaj Pavela Nedveda iz Sparte u Lazio. Iako cifra od 1.2 milijuna funti danas zvuči smiješno, to je za ono vrijeme bio popriličan novac kada su transferi u pitanju.

Nakon što je 20 godina kasnije na prodaji Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United zaokružio svoje poslovno carstvo, dio novca od tog transfera iskoristio je kako bi si u Miamiju kupio vilu u kojoj je nekad živio i Al Capone.

Izvor: sportske.jutarnji.hr