Kobiljar: Treća liga? Odlična za naše fudbalere, sa drugačijim mentalitetom

Dean Marijanović

24-godišnji Rijad Kobiljar trenutno je član kluba KFC Uerdingen koji se takmiči u 3. njemačkoj ligi.

Autor teksta: Dean Marijanović

Kobiljar tvrdi da upravo treći nivo takmičenja u Njemačkoj može biti velika odskočna daska mladim fudbalerima, pogotovo onim koji dolaze sa naših prostora:

“Liga kao liga? Otvorena mnogo, brzo se igra, mnogo zahtjevnih akcija, kontstantan tempo, gore-dolje, tako da svi igrači moraju biti 100% spremni. Liga je definitvno na cijeni, u svim segmentima (plate, uslovi, igrači), a i svi znamo da se tu nalazi nekoliko bivših klubova iz prve Bundeslige.” – izjavio je Kobiljar na početku razgovora za naš portal, pa dodao:

“Liga defintivno nije za pocijeniti, finansije su ogromne za treći nivo, pogotovo u odnosnu na našu ligu. Nitko se ne može žaliti, u svim segmentima možemo biti zadovoljni. Ova liga je prava prilika za sve mlade fudbalere, te im može poslužiti kao odskočna daska u budućnosti. Pogotovo je dobra za nas Balkance, sa drugačijim mentalitetom, dobrim završnim pasom i velikim talentom.”

Kobiljar je prije dolaska u Njemačku nastupao u Sloveniji za ekipe Olimpije i Rudara Veljenje:

“Ne bi ništa da kažem loše o periodu provedenom u Olimpiji, sve što se pisalo ostalo je iza mene, bitno da se na kraju sve saznalo, i ne bi se više vraćao na to. U Rudaru sam dobio šansu, odigrao velik broj utakmica, pokazao svoj kvalitet gdje me Bog što se kaže nagradio transferom.”

Kobiljar je u Sloveniju stigao iz ekipe Zrinjskog, gdje se baš i nije naigrao, iako je po mnogima zaslužio dosta veću minutažu od one koju je imao:

“Gdje god sam igrao, trudio sam se biti najbolji, odnosno dati onoliko koliko mogu. U Zrinjskom sam odigrao 6-7 utakmica, nakon čega sam zatražio posudbu što se na kraju dobro i poklopilo jer realno Bilbija je igrao na mojoj poziciji, a svi znamo da je on jedan od najboljih igrača Premijer lige, i jednostavno ja sa svojih 19-20 godina tu nisam mogao tražiti minutažu.”

Na pitanje o eventualnom transferu ovo ljeto Kobiljar je izjavio sljedeće:

“Vidite, uvijek postoji opcija za odlazak. Fudbal je takav, gdje zaspiš navečer a ujutro već imaš deset poziva zbog prelaska u drugi klub. Svi znamo kakav je danas fudbal, da ti jedna dobra utakmica može promjenit čitav tok karijere. Konkretno, čuo sam za interese pojedinih klubova iz druge Bundeslige, ali trenutno uživam sa djevojkom u Düsseldorfu i osjećam da bi u Njemačkoj mogao provesti dugi niz godina.” – priča nam Kobiljar, te dodaje:

“U svakom slučaju, ovdje sam zadovoljan i sa životne, financijske ali i fudbalske strane. Ugovor imam još godinu dana, sa opcijom produženja, pa ostaje da vidimo što će se događat. Možda ću djelovati i malo arogantno, ali ja vjerujem u sebe, i znam kakav kvalitet posjedujem. Uvjerio sam se što je Njemačka, i što Vam život ovdje nudi.”

KFC Uerdingen je prošlu sezonu treće Bundeslige završio na 13. poziciji, iako je po igrama možda zaslužio i mnogo veći plasman:

“Konkretno, za mene je naredna sezona jako bitna. Napunio sam 24. godine, sada sam na toj nekoj granici kada su mi sljedeće dvije, tri godine iznimno važne. Nakon povrede koju sam imao na početku godine odigrao sam 5 dobrih utakmica, ali pojavom Koronavirusa nekako sve je krenulo prema dole, ne samo u mom klubu, nego u svim klubovima.”

Rijad Kobiljar je u svojoj dosadašnjoj karijeri nastupao još i za ekipe: FK Sarajevo, NK Travnik, Olimpik Sarajevo, Zrinjski Mostar, GOŠK Gabela, NK Olimpija te Rudar Velenje.

Next Post

Potvrdio na društvenim mrežama: Ivan Milićević novo pojačanje Željezničara

Facebook Twitter Email Kako je naš portal ranije i najavljivao dres Željezničara u narednoj sezoni nosit će Ivan Milićević, mladi […]
Copy link
Powered by Social Snap