Bošnjaković: Smatram da u svakoj ekipi mora postojat zajedništvo, jer bez toga nema uspjeha

Dean Marijanović

Autor teksta: Dean Marijanović

Tuzlanska Sloboda unatoč svim problemima u protekloj sezoni uspjela je izboriti opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Za naš portal govorio je Milenko Bošnjaković, koji je Slobodu vodio jedan period u sezoni 19/20:

“Kada je u pitanju Sloboda, došao sam zadnjih sedam kola u jednu ekipu koja je već bila načeta štrajkovima i nezadovoljstvom oko neisplačenih plata. Uprava nije vršila nikakav pritisak, bili su svjesni u šta smo i oni i ja ušli. Imali smo četiri remija i tri poraza prije polusezone, moglo je i više, ali zbilja moglo je i manje. Na kraju su, prilikom razgovora o nastavku saradnje, dva člana Uprave bila protiv mene, dok je pet bilo za mene i ja sam odlučio da odstupim jer smatram da se ne može ostvariti uspjeh ako svi nismo u zajedništvu. Slobodi želim mnogo uspjeha u narednom periodu.”

Prije nego je zasjeo na klupu crveno-crnih, Bošnjaković je vodio ekipu Tuzla City, sa kojom je pružao odlične rezultate. Za period proveden na klupi Tuzla Citya, 52-godišnji trener ima samo riječi hvale:

“Rad u Tuzla Cityju je bio dosta uspješan, jedanaest kola smo bili u vrhu tabele, od toga 2-3 kola i na prvoj poziciji. Nije bilo lako, trebalo je jednu ekipu koja je imala gubitnički mentalitet “uvjeriti” da mogu i pobjeđivati i biti u vrhu. Bilo je bitno krenuti od prve prijateljske utakmice sa pozitivnim rezultatom i u tome smo uspjeli. Radio sam sa divnim momcima, pravim profesionalcima. Stvorili smo odličnu atmosferu u svlačionici zasnovanu na povjerenju i međusobnom poštovanju, sve to se prenjelo na teren i rezultat nije mogao izostat. Žao mi je što smo se morali rastati poslije jedanaest kola, ipak mišljenja sam, da sam ja tu nebitan, ali da je ekipa bila u takvom naletu i pozitivnom naboju da bi sigurno osvojila izlazak u Europu.”

Bošnjaković je trenutno bez angažmana, jer kako kaže, iza njega ne stoje nikakvi menadžeri i ljudi koji ga guraju:

“Nisam trener koji ima iza leđa lobije i menadžere koji ga guraju, tako da niti me je ko gdje nudio niti bi ja takvo što i uradio. Trenutno sam bez angažmana.”

Neizbježna tema u ovakvim razgovorima jeste i prekid prvenstava, kada je u pitanju fudbal u Bosni i Hercegovini:

“Prekid nije dobro donio nikome, ni klubovima, ni savezu, ni navijačima. Ipak je fudbalerima prekid donio najviše štete, bez rada i utakmica u neizvjesnosti. Ne mislim da će prekid nanijeti neku posebnu štetu, pauza je bila kratka, ali sasvim dovoljna da se “napune baterije” i vrlo brzo kroz pripreme, fudbaleri će se vratit na željeni ritam .Ono što treba da brine je pogoršanje epidemiološke situacije, mogućnost “drugog vala” virusa i to bi već predstavljalo problem. Nadam se, da se to neće desiti i da će se fudbaleri vratiti ritmu utakmica, a publika na tribine.” – izjavio je Bošnjaković, a zatim se osvrnuo i na predstojeće europske utakmice naših klubova:

“Za nas je svaki format kvalifikacija nezgodan i nepovoljan. Osim rijetkog bljeska pojedinih klubova, vrlo rijetko smo uspjeli preskočiti jednu-dvije stepenice kvalifikacija. Svim klubovima koji su izborili nastup u europskim takmičenjima želim puno sreće.”

Za kraj imali smo pitanje tko bi osvojio titulu da se prvenstvo nije prekinulo, Željezničar ili Sarajevo:

“Obje ekipe su igrale odličan fudbal i prava je šteta što se prvenstvo prekinulo jer bi bilo interesantno do kraja. I jedni i drugi imaju odlične trenere i ponajbolje fudbalere u Bosni i Hercegovini u svojim redovima, tako da je bilo moguće i da Željo na kraju stigne do prvog mjesta, kao što je bilo realno da i Sarajevo ostane na vrhu.”

Next Post

Doputovao iz Srbije: Fudbaler Veleža pozitivan na koronavirus

Facebook Twitter Email Fudbaleri Veleža su jučer započeli s pripremama za novu sezonu, a jedan igrač Rođenih testiran je pozitivno […]
Copy link
Powered by Social Snap